
Profesionālāstrauku mazgāšanas mašīnas. Darba veidi un principi
Mūsdienīga
profesionāla trauku mazgājamā mašīna - šī ir maza ierīce, kas var aizņemt ne
vairāk kā 1 kvadrātmetru platības un tajā pašā laikā var mazgāt no 1000 līdz
2000 šķīvji stundā.
Profesionālāstrauku mazgājamās mašīnas izmantošanas efektivitāte restorānos (ēdnīcās un
kafejnīcās) neprasa pierādījumus - tā ir aksioma. Neviena roku mazgāšana nav
salīdzināma ar trauku mašīnu. Mazgāšanas kvalitāte, procesa ātrums un
cilvēkresursi ir galvenie trauku mazgājamās mašīnas efektivitātes faktori. Daudzi
lietotāji salīdzina profesionālās trauku mazgājamās mašīnas ar sadzīves trauku
mazgājamām mašīnām. Bet tas ir pilnīgi nepareizi jo sadzīves un rūpniecības
trauku mazgājamās mašīnas būtiski atšķiras. Vienīgais, kas viņiem var būt
kopīgs - ir tīri trauki.
Nevienai no
sadzīves trauku mazgājamajām mašīnām nav mazgāšanas cikla, kas ilgst 1-2
minūtes, un tā nav paredzēta nepārtrauktai darbībai. Bet rūpniecisko trauku
mazgājamo mašīnu tā konstrukcijas dēļ uzņēmumā var izmantot nepārtraukti visu
darba dienu. Mazgāšanas cikli ir no 45 sekundēm līdz 4 minūtēm, un tie var
ietvert 1, 2, 3 vai pat 4 mazgāšanas programmas. Lielākā daļa trauku mazgājamo
mašīnu ciklā patērē 2-3 litrus ūdens un ūdens patēriņš uz 1000 šķīvjiem ir
120-150 litri.
Rūpnieciskāstrauku mazgājamās mašīnas ir sadalītas vairākos veidos, kas atšķiras no
iekraušanas veida: priekšējās iekraušanas tipa mašīnas, kupola tipa mašīnas un
konveijeru tipa mašīnas.
1.
Priekšējās
iekraušanas tipa mašīnas
Priekšējās
iekraušanas tipa trauku mazgājamās mašīnas ir kompaktākas nekā cita veida
mašīnas. To galvenā atšķirība ir tā, ka trauki tiek ielādēti caur priekšējām
durvīm. Šādu trauku mazgājamo mašīnu produktivitāte svārstās no 200 līdz 800 šķīvjiem
stundā. Priekšējā iekraušanas tipa mašīnas var būt diezgan mazas, un tos
izmanto bāros glāžu mazgāšanai. Galvenais šāda veida mašīnu trūkums ir veids,
kā grozs tiek uzstādīts mašīnas iekšpusē. Tā kā grozs ar traukiem ir diezgan
smags un operatoram grozs ir jāiestata manuāli, šis darbs prasa zināmu fizisko
piepūli. No otras puses, kompaktais mašīnas izmērs un salīdzinoši zemās cenas
padara tos par pārdošanas līderiem trauku mazgājamo mašīnu tirgū.
Šādas mašīnas ir
aprīkotas ar “kupolu”, kuru operators paceļ un nolaiž, un kas ir aprīkots ar
īpašu pacelšanas mehānismu. Kupola tipa trauku mazgājamā mašīna ir ērtākā
lietošanā, kuru var papildus aprīkot ar “ienākošo” galdu, kas piepildīts ar
netīriem traukiem. Mazgāšanas process, izmantojot šādas mašīnas, ļauj sasniegt
ievērojamu sniegumu - 1000-1200 šķīvju stundā.
Šādas mašīnas ir
paredzētas izmantošanai lielos uzņēmumos ar lielu apmeklētāju skaitu: ēdnīcās,
restorānos utt. Konveijera tipa trauku mazgājamās mašīnas dažreiz sauc par tuneļu
trauku mazgājamām mašīnām dizaina dēļ. Tie ir aprīkoti ar konveijeru, kas
traukus pārvieto uz tunelī, kur notiek mazgāšanas process. Konveijeru tipa
mašīnas ir daudz lielākas nekā priekšējās iekraušanas tipa un kupola tipa
trauku mazgājamas mašīnas. Savienojums un konfigurēšana jāveic speciāli
apmācītiem speciālistiem no BHS.LV komandas.
Darba princips
Profesionālās
trauku mazgājamās mašīnas darbības princips ir balstīts uz diviem procesiem:
mazgāšanu un skalošanu. Tāpēc profesionālās trauku mazgājamās mašīnas ir
aprīkotas ar diviem sildelementiem:
·
aprīkota
ar 30–40 litru mazgāšanas vannu, kurā ūdens tiek uzkarsēts līdz 50 – 60 °C.
·
aprīkota
ar 5-10 litru katlu, kurā ūdens tiek uzkarsēts līdz 80 – 90 °C un tiek
izmantots trauku skalošanai un dezinfekcijai
Leave a Comment